Säkrare bilkörning med bra fordonsbelysning

När du har klarat teoriprovet, klarat uppkörningen, fått ditt körkort och införskaffat din allra första bil, vill du förstås förse den med bästa tänkbara utrustning. När du kör bil är säkerhet A och O och därför är det av allra största vikt att bilen har bra fordonsbelysning som gör körningen säkrare både för dig och för andra medtrafikanter. Ju bättre du ser och ju bättre du syns, desto säkrare blir din körupplevelse.

Bättre sikt med extraljus

Extraljus används i regel tillsammans med helljuset för att ge en förbättrad sikt under körning med dålig sikt. Dessa finns som LED, halogen eller xenonlampor och placeras ofta på en så kallad extraljusramp, ofta kallad LED-ramp. Vi hjälper dig att reda ut vilket ljus som passar dig och din körning bäst.

Köp fordonsbelysning och extraljus till bilen

Det finns en uppsjö av olika extraljus och ljuskällor att välja bland. Vi brukar rekommendera Comp-Lux som är en seriös återförsäljare av fordonsbelysning och extraljus av olika slag. I deras utbud kan du välja bland ett stort sortiment av olika fordonsbelysning, fästen och andra tillbehör som behövs för att montera din belysning.

Jämför olika ljuskällor för fordonsbelysning

Vanligast är att man väljer LED när man vill ha bra extraljus till bilen, men det kan finnas anledningar att överväga både halogen- och xenonlampor. Kanske mår dina ögon bättre av lampor som ger ifrån sig ett kallt eller ett varmt sken? Vid körning på underlag som består av snö eller blöt asfalt kan det få stor betydelse för din körupplevelse.

Extraljus - LED Extraljus - Halogen Extraljus - Xenon
Livslängd Lång Kort Medel
Strömförbrukning Lång Hög Medel
Upptändningstid Kort Lång Lång
Ljusutsläpp Högt och ljust sken Medel och varmt sken Medel och kallt sken
Känslighet Låg Hög Hög
Pris Medel Låg Hög

Fordonsbelysning - Regler

Innan du utrustar din bil med extraljus bör du ha koll på vilka regler som gäller. Som nybliven innehavare av ett körkort vet du säkert att alla lagar och regler för fordonsbelysning finns reglerade i Trafikförordningen (1998:1276).

Har du koll på reglerna för fordonsbelysning?

I moderna bilar behöver du sällan reflektera över vilken belysning som ska vara påslagen, bilen gör jobbet åt dig. Om du däremot äger en bil av äldre modell, eller om du utrustar din bil med externa ljuskällor, behöver du ha koll på vilka regler som finns. Det kan annars finnas en risk för att ditt nyligen införskaffade körkort kan ryka. Tråkigt, eller hur?

Regler för extraljus

Lagtext kan vara krånglig och högtravande, därför har vi gjort det enklare att förstå de regler som du behöver förhålla dig till när du väljer belysning och tillsätter extraljus på din bil.

Placering av extraljus

Det är tillåtet att använda extraljus under körning vid dålig sikt, men det finns vissa regleringar kring hur de får placeras. De flesta extraljus har inbyggt positionsljus och dessa får inte monteras hur som helst.

Extraljus med positionsljus

En positionslykta får inte vara bredare än 40 cm på en personbil. 60 cm av bilens främre mitt måste också vara fri från belysning. I höjdled får positionslyktan inte placeras lägre än 35 cm och inte högre än 150 cm.

Mer information om var extraljus som positionsljus får placeras finns att läsa i Transportstyrelsens författningssamling 2013:63.

Extraljus - Regler

När du väljer ljuskälla till dina extraljus behöver du försäkra dig om att de är godkända. Alla bilar som är registrerade efter den 1 januari 2015 får, enligt lag, endast använda ljus med så kallad E-märkning.

Denna märkning klassificerade tidigare belysningen som EU-godkänd och indikerar att belysningen är godkänd för sitt ändamål. Märkningen hanteras genom Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (UNECE) och är numera en global märkning.

Kontrollera alltid med din återförsäljare om belysningen är godkänd för din bil innan du köper ny fordonsbelysning.

Belysning vid god sikt

Med god sikt avses dagsljus i väder som inte försämrar din sikt. Sådana väderförhållanden skulle exempelvis kunna vara dimma eller regn.

Krav för påslagen belysning

  • Halvljus eller varselljus (Obs! Ej samtidigt!)
  • Parkeringsljus/positionsljus
  • Skyltbelysning

Obs! Det finns inget krav på att bakljuset ska vara påslaget vid körning i dagsljus om föreskrivna varsellyktor används. Dessa behöver dock tändas manuellt om sikten försämras.

Tillåten extra belysning

  • Ej tillåtet med extraljus

Otillåten belysning

  • Helljus
  • Dimljus
  • Extraljus
  • Halvljus i kombination med varselljus

Belysning vid nedsatt sikt

Till nedsatt sikt räknas förhållanden som försämrar sikten, utan att den blir dålig. Gryning och skymning är typiska tidpunkter på dagen då sikten är nedsatt, men även under väderförhållanden såsom regn, snö eller dimma blir sikten försämrad och speciella regler för fordonsbelysning gäller.

Krav för påslagen belysning

  • Halvljus (och eventuellt dimljus)
  • Positionsljus/parkeringsljus
  • Baklykta
  • Skyltbelysning

Tillåten extra belysning

  • Dimljus

Otillåten belysning

  • Helljus
  • Extraljus

Obs! Dimljusbelysning kan behöva slås på manuellt.

Belysning vid dålig sikt

Under bilkörning vid dålig sikt är det tillåtet att ha alla lampor påslagna, förutsatt att du är ensam på vägen och inte bländar andra medtrafikanter. Till dålig sikt räknas mörker och körning under nattetid.

Krav för påslagen belysning

  • Halvljus
  • Positionsljus
  • Baklykta
  • Skyltbelysning

Tillåten extra belysning

  • Helljus
  • Dimljus
  • Varselljus
  • Extraljus

Otillåten belysning

  • Ingen otillåten belysning, men du får inte blända andra trafikanter och fotgängare.

Obs! Belysning såsom helljus och dimljus kan behöva manuell påslagning.

Blanda olika ljuskällor

Ja, det är tillåtet att använda fordonsbelysning från olika typer av ljuskällor. Förutsatt att lamporna är av rätt färg, av rätt ljusstyrka och att de ger samma ljusbild som originallampan, är det tillåtet att använda en kombination av både halogenlampor, LED-lampor och xenonlampor.

Obs! Lampan kan se annorlunda ut om du byter från en ljuskälla till en annan och det kan förändra ljusbilden på ett sätt som gör lampan otillåten att använda i sitt ursprungssyfte. Kolla alltid med din återförsäljare som kan ge dig hjälp och råd.