Teoriprov körkort - tips

Att plugga körkortsteori kan upplevas som svårt och något många helst vill undvika, men för att få körkort måste du först klara körkortsteorin. Därför har vi samlat våra bästa tips för hur du kan plugga körkortsteori på bästa sätt.


5 tips för att plugga körkortsteori på bästa sätt

1. Använd körkortsteori frågor online

Att plugga körkortsteori online är det effektivaste sättet för att lära sig körkortsteori. Det finns t.ex. hemsidor och körkortsteori appar med gratis teori.

  • Läs förklaringarna till varför ditt svar är rätt/fel – då lär du dig teorin på ett djupare plan och kommer kunna svara på varför, något du måste kunna för att få körkort.

  • Du kommer åt frågorna överallt, i din dator, surfplatta, mobil etc. och det är enkelt att ta fram körkortsfrågorna när du har internetuppkoppling.

Körkortsteori gratis online – våra favoriter


2. Plugga med körkortsteori bok

Vill du hellre plugga körkortsteori på traditionellt vis, dvs. med körkortsteori bok går det också bra.

Plugga körkortsteori på bästa sätt – med körkortsteori bok

  • Läs boken intensivt för djupinlärning.
  • Anteckna, markera, traggla och kolla upp saker som du inte förstår.
  • Kombinera traditionellt plugg i körkortsteori bok med att plugga körkortsteori frågor online – De frågor som du svarar fel på online, kan du läsa på lite extra om i boken.

3. Glöm inte att plugga vägskyltar / vägmärken

Många slarvar med att plugga vägmärken och vägskyltar. Sveriges vägmärken är en stor del av körkortsteorin och samtliga vägmärken är viktiga för att trafiken ska fungera smidigt och framförallt säkert!

Varje vägmärke har en enskild betydelse, men ibland kan flera trafikskyltar kombineras.

En bra hemsida för att plugga vägmärken och vägskyltar på är Transportstyrelsen.se! Där finns Sveriges alla vägmärken du kan tänka dig. Det vi gillar med sidan är att du får du en bra överblick över samtliga vägmärken och skyltar samt dess betydelse. Allt från varningsskyltar till påbudsmärken.


4. Lita på dig själv

Lita på dig själv och vad du lär dig i din körkortsteori bok eller dina körkortsteori frågor, och var försiktig med att förlita dig på vad andra säger – då kan det hända att du lär dig fel.

Kom ihåg att de flesta som haft körkort i 10 år, inte skulle klara teoriprovet idag om de inte pluggade innan, eftersom det är så mycket som har ändrats i körkortsteorin de senaste åren.


5. Öva, öva, öva körkortsteori

Även om man kan optimera sin studieteknik, genom att plugga körkortsteori på bästa sätt, så finns det inga genvägar till att klara körkortsteorin – därför gäller det att öva, öva och öva körkortsteori!