Stort grattis till ditt körkort! Det är nu när du har övningskörningen bakom dig som den riktiga träningen börjar. Det kommer att ta dig resten av ditt liv att bli en riktigt bra bilförare. I Corren finns en artikel om vad som gör en person till en bra bilförare.

För att bli en bra bilförare underlättar det förstås om du har en egen bil. Med det kommer en stor frihet, men också ett stort ansvar. Vi guidar dig igenom de frågor som du bör ställa dig själv innan du väljer att skaffa bil för första gången.

6 tips när du ska köpa din första bil

1 Vilken bil ska man köpa?

Att köpa bil är bland de största köpen du gör. Därför vill du vara säker på att du köper en bil som passar just dig och som tillgodoser just dina behov. Fundera på vilka krav du vill att din bil ska uppfylla. Det kan vara allt från bagageutrymme och pris till bilens drivmedel och miljöpåverkan.
Hos din lokala bilhandlare kan du få hjälp med att välja ut din allra första bil.

Köpa bil i Göteborg

Om du är hemmahörande i Göteborg med omnejd hittar du bilar av flera olika märken och modeller hos denna etablerade bilhandlare.

Mobergs bil

Märkesoberoende bilåterförsäljare i Skåne

I Skåne finns flera bilhandlare. En som är helt märkesoberoende är denna bilhandlare i Eslöv, mellersta Skåne.

Bilaffären i Skåne

Nya och begagnade bilar i Östergötland

Bilhallen i Mjölby är en bilåterförsäljare av märkena Nissan och Lotus som ligger i Mjölby, utanför Linköping.

Bilhallen i Mjölby

2 Hur mycket kostar en bil?

En bil kan kosta allt från några tusenlappar upp till flera hundra tusen i inköpspris. Det beror bland annat på vilken bilmodell du köper, om den är ny eller begagnad, hur många mil den har kört och i vilket skick den befinner sig.
Ovanpå bilens inköpspris tillkommer en mängd olika kostnader. Bilens bränsleförbrukning kan få kostnaden för drivmedel att dra iväg, men är inte avgörande för bilens fulla kostnad.

Dessa kostnader tillkommer:

 • Bilförsäkring
 • Fordonsskatt
 • Byte av däck
 • Service
 • Reparationer
 • Besiktning
 • Bränsle

3 Köpa ny eller begagnad bil?

Det kan kännas lockande att köpa en ny bil. Du vet vad du får och du får chansen att sätta din egen prägel på en bil som du kommer att kunna köra i många år framöver. Begagnade bilar är ofta billigare, men kräver service och reparationer mycket oftare.

Många bilhandlare har både nya och begagnade bilar i sitt sortiment. Du bör alltid be om att få provköra din nya bil innan du köper den. Kontrollera att fordonsbelysningen, bromsarna och annat fungerar som de ska. Fundera på vad som är viktigast för dig inför ditt bilköp. Om du inte har råd med en helt ny bil kan det vara värt att satsa på en som är begagnad. Tänk då på att köpa en så välvårdad bil som möjligt för att hålla nere kostnaderna för reparationer.

4 Fördelar med att köpa bil hos bilhandlare

Vi rekommenderar dig att vända dig till en bilhandlare när du ska skaffa din första bil. Det kan garantera dig ett tryggt köp med korrekt varudeklaration och som även omfattas av konsumentköplagen. Då omfattas även ursprungliga fel på bilen, trots att nybilsgarantin har gått ut. En del bilhandlare säljer endast nya bilar, men hos somliga kan du även köpa begagnade bilar av utvalda märken.

5 Privatleasing – hur funkar det??

Du har säkert hört talas om folk som leasar sina bilar. Det innebär att föraren inte äger sin bil, utan att de snarare prenumererar på den mot en månadskostnad. Då ingår tjänster såsom:

 • Försäkring
 • Service
 • Däckbyte och däckförvaring
 • Vägassistans
 • Värdeminskning
 • Lånebil vid service

Månadskostnaden bestäms av:

 • Vilken typ av bil du vill leasa
 • Vilken körsträcka som du planerar att köra
 • Över hur lång tidsperiod det handlar om

Om du kör längre sträckor eller väljer att avbryta kontraktet i förtid kan det däremot bli ett väldigt dyrt alternativ till att köpa bil.

6 Välj din första bil med omsorg

Du kommer alltid att minnas din första bil. Lägg därför extra tid på att hitta en bil som känns helt rätt för just dig. Tänk längre än bilens ålder och årsmodell - skicket är det absolut viktigaste om du vill ha en bra första bil. Du kommer förhoppningsvis att skapa en väldigt fin relation till din bil, välj därför inte första bästa bil.

Grattis till din nya bil!

Nu när du har skaffat din allra första bil ska du såklart ge dig ut på vägarna. Kom ihåg allt som du har fått lära dig under övningskörningen. Det är också nyttigt att repetera det som du har lärt dig inför teoriprovet. Kom ihåg att säkerheten alltid är viktigast!

Vi ses på vägarna!