Att plugga körkortsteori kan upplevas som svårt och något många helst vill undvika, men för att få körkort måste du först klara körkortsteorin. Och för att klara körkortsteorin måste du plugga. Därför har vi samlat våra bästa tips för hur du kan plugga körkortsteori på bästa sätt.

5 tips för att plugga körkortsteori på bästa sätt

1 Plugga körkortsteori online

Att plugga körkortsteori online är i dag det effektivaste sättet för att lära sig körkortsteori. Det finns flera hemsidor och körkortsteori-appar som gör det roligt att lära in all körkortsteori.

En av de smidigaste lösningarna erbjuder My Driving Academy, där du lär dig körkortsteori online i övningar, lektioner och tester. Hos My Driving Academy kan du lära dig det mesta hemifrån, vilket gör att körkortet i slutändan blir billigare.

Tips när du pluggar körkortsteori online:

  • Läs förklaringarna till varför ditt svar är rätt/fel – då lär du dig teorin på ett djupare plan och kommer kunna svara på varför, något du måste kunna för att få körkort.
  • Du kommer åt frågorna överallt, i din dator, surfplatta, mobil etc. och det är enkelt att ta fram körkortsfrågorna när du har internetuppkoppling.

Körkortsteori gratis online

Det finns även enklare gratisvarianter om du vill plugga körkortsteori online, som hos trafiktestet.se, där du hittar många frågor och tester att öva på.

2 Plugga med körkortsteori-bok

Vill du hellre plugga körkortsteori på traditionellt vis, med en fysisk bok går det så klart också bra. Se bara till att du får tag i en aktuell bok med gällande regler och lagar.

Plugga körkortsteori på bästa sätt – med teoribok

  • Läs boken intensivt för djupinlärning.
  • Anteckna, markera, traggla och kolla upp saker som du inte förstår.
  • Kombinera traditionellt plugg i körkortsteori bok med att plugga körkortsteori-frågor online – de frågor som du svarar fel på online, kan du läsa på lite extra om i boken.

3 Glöm inte att plugga vägskyltar och vägmärken

Många slarvar med att plugga vägmärken och vägskyltar. Sveriges vägmärken är en stor del av körkortsteorin och samtliga vägmärken är viktiga för att trafiken ska fungera smidigt och framförallt säkert!

Varje vägmärke har en enskild betydelse, men ibland kan flera trafikskyltar kombineras.

En bra hemsida för att plugga vägmärken och vägskyltar på är Transportstyrelsen.se! Där finns Sveriges alla vägmärken samlade med förklaringar. Det vi gillar med sidan är att du får du en bra överblick över samtliga vägmärken och skyltar samt dess betydelse. Allt från varningsskyltar till påbudsmärken finns här.

En ytterligare resurs för att lära sig om korrekt placering och användning av vägmärken är ATA.se! Här samlas detaljerad information om allt som rör vägmärken - från deras exakta placering till specifikationer för tillfälliga vägmärken vid vägarbete. Det vi uppskattar med denna sida är hur den ger en tydlig överblick och djupgående förståelse för varje vägmärkes betydelse och användning.

4 Lita på dig själv

Lita på dig själv och vad du lär dig i din teoribok eller dina körkortsteori-frågor, och var försiktig med att förlita dig på vad andra säger – då kan det hända att du lär dig fel.

Kom ihåg att statistik visar att många som haft körkort i 10 år inte skulle klara teoriprovet idag om de inte pluggade innan, eftersom det är så mycket som har ändrats i körkortsteorin de senaste åren. Tänk därför på att gå till läggen, och inte till exempel lita på vad dina föräldrar säger.

5 Öva, öva, öva

Även om man kan optimera sin studieteknik, genom att plugga körkortsteori på bästa sätt, så finns det inga genvägar till att klara körkortsteorin – därför gäller det att öva, öva och öva körkortsteori!